Låt projektledaren handskas med byggfirman

Renovera eller bygga ditt nya hus först? En riktigt bra byggfirma är viktigt men det kan också vara bra att ha en duktig projektledare. Han ansvarar för hela projektet. Praktiskt, men också riskabelt. När allt kommer omkring kan han göra eller bryta renoveringen. Hur hittar du en bra projektledare och hur förhindrar du problem?

Vad gör en projektledare?
Du vill utöka ditt nya hem med till exempel en vinterträdgård, sovsal, nytt kök eller badrum. Om du inte gillar udda jobb eller inte har tid till det är det bäst att anställa en projektledare. En projektledares uppgifter är kort:
– Diskutera design, specifikationer och ritningar med arkitekten eller designern
– Skapa ett schema
– Att ordna nödvändiga (bygg) tillstånd
– Engagera, planera och hantera proffs som installatör, elektriker och målare
– Se till att byggmaterialen är tillgängliga i tid
– Inredning av verkstaden
En projektledare ansvarar för hela projektet. Det är hans jobb och det är vad du betalar honom för. Så du kan kontakta honom om något går fel, till exempel när renoveringen är försenad eller om du är missnöjd med det utförda arbetet.
En bra projektledare tar allt ”krångel” och problem ur dina händer.
Var kan du hitta en bra projektledare?
Via en vän
Du anför ett större jobb till en projektledare. Fråga vänner och bekanta om de kan rekommendera en projektledare. Se också resultatet med dem. Även om det inte är en vattentät garanti, ger det mer säkerhet än att anställa en total okänd.
Att anlita en personlig bekant rekommenderas inte. Detta kan gå fel på grund av förväntningar som inte uppfylls eller avtal som inte är tydliga.
Via ett kvalitetsmärke
Välj en projektledare som är knuten till ett kvalitetsmärke, Det finns bra byggfirmor i Göteborg och Stockholm till exempel som erbjuder duktiga projektledare. Det kan finnas kvalitetsmärken som garanterar att en annan anknuten projektledare tar över renoveringen om din projektledare av någon anledning inte skulle kunna fortsätta ta ditt projekt frammåt.
Vad mer uppmärksammar du på ditt val?
– Projektledaren har sina specialiseringar. Så försök hitta projektledare (arna) som har mycket erfarenhet av det / de jobb som måste göras.
– Leta efter en projektledare i tid. Det finns ju många detaljer att tänka på. Och den projektledare du väljer måste naturligtvis också ha tid att utföra uppdraget.
– Om du anlitar en arkitekt för renoveringen kan han eventuellt rekommendera några projektledaren. Det är användbart om arkitekten och projektledarenhar svarat på varandra.
– Fördelen med en projektledare från regionen är att han har ett rykte att upprätthålla i den region där de flesta av hans kunder bor. Och det begränsar resekostnaderna.
– Det finns webbplatser där du kan erbjuda ett jobb och där projektledaren svarar med en offert. Vissa är offentliga så att alla kan läsa vad du gör. Andra skickar dina önskemål till ett antal projektledaren.
– Be de projektledaren du har i åtanke om referenser, googla dem och titta på vad andra rekommenderar.

Vad får det kosta
Till skillnad från en målare, hantverkare eller rörmokare betalar du vanligtvis inte en projektledare per timme, men du betalar ett ”kontraktspris” för hela jobbet.
Eftersom varje renovering är annorlunda är standardpriser svåra att ge. Totalt sett kan du tänka på ett timpris på 300 kr till 500 kr. Det finns extra kostnader för material, anställa hantverkare, tillstånd etc.
Du kan minska kostnaderna genom att göra vissa delar av jobbet själv, till exempel strippning och rivning eller efterbehandling (målning, tapetsering).
Betal inte för stora belopp. Till exempel högst 10% i början av projektet.

Begär och utvärdera offert
Begär alltid minst 3 offerter. Gå först igenom dina renoverings önskemål muntligt med projektledarna. Som lekman vet du ofta inte exakt vad det finns för olika möjligheter. Registrera också dina önskemål på papper med din offertförfrågan.
Ibland ber en projektledare om pengar för en offert. Han måste påpeka detta i förväg (muntligt eller skriftligt), men det är ingen skada att fråga.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit